Hvorfor er det så godt at blive gammel? Det kan blandt andet øge selvværdet, selvindsigten og selvforglemmelsen.

IMG_4469
                      Der er god udsigt til at blive gammel i FUAM                                 

Der er mange myter forbundet med det at blive ældre. Man kan tabe håret, hørelsen og hukommelsen. Fysikken og de mentale kompetencer kan blive svækket. Ensomheden, dødsangsten og håbløsheden kan vente lige om hjørnet. Skæbnen som dement på et lokalcenter eller plejehjem kan være grusom.

Hvor der før i tiden var kort fra afslutning af arbejdslivet til gravens rand, så er denne periode nu blevet udvidet betydelig for de fleste seniorer. 20-30 år kan vi forvente at leve yderligere efter arbejdslivets ophør og herunder måske at opleve sin egen 100 års dag.

Er der ikke en anden fortælling, der kan opmuntre seniorerne på denne triste baggrund? Jo – der er behov for et paradigmeskifte med nye fortællinger, erfaringer og begreber om denne periode.

Det lange livs skjulte muligheder
Der er heldigvis et ‘ældreoprør’ på vej. Flere og flere enkeltpersoner og grupper forsøger at “begribe” denne ny tids seniormuligheder på en både opmuntrende og visionær måde.

En af de personer, der har meldt sig ind kampen om det gode alderdomsliv, er den 85 årige Bertel Heurlin. Han hævder i artiklen ”Alderdommen leve”, at der er nogle fantastiske fordele ved at være gammel. Han vælger at fremhæve fem tungtvejende fordele, der kan betragtes som en anbefaling til vores kommende seniorliv:

For det første: Når man er gammel, er man kommet gennem livet med livet i behold! Man har opnået noget – ondt eller godt – og det kan ikke tages fra en. Effekten af dette forhold kan fortolkes som øget selvværd og selvtillid hos den enkelte senior, der oplever denne erfaring.

For det andet: At være gammel er forbundet med, at man har fået en gave, en foræring. At se livet som en gave, er forbundet med at være gammel. At kunne se livet på denne måde kan fortolkes som udtryk for en øget selvglæde og selvtilfredshed med sit levede liv.

For det tredje: At være gammel er at have en identitet, som er forbundet med et langt liv. At være gammel er også at have erkendt – eller reflekteret over den del af en selv, som man opfatter som den fundamentale kerne. At være nået til dette punkt kan fortolkes som udtryk for en dyb selverkendelse og en ny selvindsigt i forhold til sit levede livsvilkår.

For det fjerde: At være gammel er at undres over tidernes skiften og livets mangfoldighed oplevet i et langt tidsperspektiv. Livet udvides, mangfoldiggøres, perspektiveres og opleves på ny. At mærke denne forundring over livets væsen, kan fortolkes som et udtryk for den enkelte seniors selvfornyelse og selvudvidelse af livsperspektivet.

For det femte: At være gammel betyder, at afslutningen på livet opleves intensivt og tæt på. Det giver et vidt perspektiv. At være gammel både åbner og lukker. Det kan både give sorg og åbenbaringer, stærke oplevelser og tæthed. At være tættere på livets afslutning og hermed tættere på sin egen død kan fortolkes som en øget mulighed for selvintensitet og selvforglemmelse i forhold til sin livssituations endelighed.

Kort og godt, som Bertel Heurlin siger: At være gammel er at have livet i behold. At have fået en gave. At have oplevet en livsbane med mange identiteter. At undres. At mærke intensiteten.  

Fuam 1
Mød ligesindede i FUAM’s samtalecafé og deltag i den gode samtale

FUAM – Mødested for samtalen om det lange liv
Har du fået lyst til at møde ligesindede og drøfte alderdom, seniorliv eller det lange liv, så deltage i FUAM’s ordinære møder eller i FUAM’s samtalecafé. Her foregår samtalen om alderdommens oversete muligheder.

FUAM – Foreningen til Udvikling af Alderdommens Muligheder har sat Det lange liv på dagsordenen. Med afholdelse af møder, samtalecafé, debatindlæg og artikler forsøget foreningen at give liv til en ny fortælling om det at blive gammel.

I den kommende efterårssæson 2020 er der planlagt følgende aktiviteter:

Ordinære møder:
Onsdag den 9. september kl. 14.30
“Hjem, hjemme, hjemmere og hjemmest”.
Onsdag den 7. oktober kl. 14.30.
“Hvad kan vi gøre for vores oldebørn?”(Aflyst)
Onsdag den 11. november kl. 14.30
“Vi ældre vil også være grønne!”(Aflyst)
Se www.fuam.dk for yderligere oplysning

Samtalecafeer:
-Om at være forældre til voksne børn
-Hvad er det særlige ved livet som 80+?
-Hvordan skal din boligsituation udvikle sig fremover?
-Hvad stiller du op med dit livs historie?
-Hvordan vil du arbejde med dit seniorlivs muligheder?

Af andre grupper under etablering er der:
-Plejehjemsgruppen
-Bofællesskabsgruppen
-Pårørendegruppen
Se folderen om FUAM’s Samtalecafeer: https://wordpress.com/page/seniorvejen.com/2576

I det nyeste nummer af Nyt fra FUAM kan du i øvrigt læse flere indlæg om det lange livs mange muligheder.

Har du lyst til at læse om en mindre positiv opfattelse af seniorlivet glæder, kan du kikke på min blog om lægen Tage Foss’s opfattelse af seniorlivet som en periode præget af ”At visne – lige glad”: https://seniorvejen.com/2016/08/17/er-seniorlivet-en-positiv-fase-som-du-glaeder-dig-til-at-udforske-eller-er-det-en-negativ-tilstand-som-du-frygter-at-moede/

6 meninger om “Hvorfor er det så godt at blive gammel? Det kan blandt andet øge selvværdet, selvindsigten og selvforglemmelsen.

  1. Knud Ramian

    Tak for en meget skarp presentation af Heurins synspunkter. Vi kan også takke dronning Margrethes udtalelser om, at hun ikke følte sig gammel, som Heurins anledning til at fare i blækhuset. Du får fint balance i artiklen ved at henvise til Tage Voss’s bog “at visne ligeglad” som er meget velformuleret kritisk og stadig læseværdig anmeldelse af seniet.

    Liked by 1 person

    1. Jørgen Schouboe

      Hej Knud – Hvad betyder det sidste ord ‘seniet’ mon ???
      Mvh Jørgen Schouboe, gammel journalist
      PS: Der er vist ikke nogen (relevant) person ved navn ‘Heurin’. Hvem var det, du refererede til i noget, som ligner et svar på nogle tanker..?

      Like

      1. Knud Ramian

        Han hedder Bertel Heurlin. Han foer i blækhuset, da dronningen sagde at hun ikke følte sig gammel. Seniet bliver brugt af Tage Voss. Det er et gammelt medicinsk udtryk og betyder bare alderdommen. Det kommer af det latinske senium. Du kender det fra senil.

        Like

  2. Kære Knud
    Jeg havde glemt at godkende det pågældende indlæg. Det har jeg gjort nu, så du kan læse kommentaren fra tidligere journalist Jørgen Schouboe.
    Håber at du vil svare ham (jeg har hans mail)

    Like

Skriv en kommentar