Udflugter og studieture

Asia House
ØK’s første hovedkvarter på Indiakaj 16, København Ø

Aktiviteter i 2017
I efteråret 2017 er der henvist til en udstilling på Aarhus Havn den 30. august. Arrangeret en udflugt til København den 6. november og tilrettelagt et foredrag i Silkeborg den 27. november. Se indbydelse for yderligere information.

Link: Kahytten og Snesejler 20170820

Link: Besøg og rundvisning på ØK’s lokaliteter i København

Link: Foredrag om ØK ved Museum Silkeborg ren

Aktiviteter i 2019
Invitation til en sejltur til søs. Se indbydelse for information om tur:
Link: Sejltur med Hjejlen

file-25
Hjejlen ligger klar ved kaj og afventer besøget fra Silkeborg ØK Skibsklub
file1-11
Maskinmesteren og hans to fyrbødere sætter damp på maskineriet
file2-5
To maskinassistent-studerende får praktisk erfaring med dampmaskinens muligheder
file2-6
Dampmaskinen spinder – næsten – som en symaskine
file1-12
Så er vi på vej mod Ålekroen i røg og damp
file-26
Der er tid til at besøge “De kongelige gemakker” under dæk
file2-7
Tørsten stilles og sømandssnakken går lystig på Ålekroens terrasse
file-27
Efter en tur til Himmelbjerget er Hjejlen klar til at sejle os tilbage til Silkeborg
file1-14
SØS-medlem giver gode råd til Hjejlens skipper
file-28
Hjejlens skipper har kurs mod Silkeborg. De 13 deltagere fra SØS siger tak for turen

Aktiviteter i 2021

Seks nye medlemmer af SØS og syv bøger solgt.
-Et opmuntrende udbytte af ØK-Eventet på Tirsbæk Gods den 10. september 2021.

120 forventningsfulde og tidligere ØK-ansatte havde denne dag sat hinanden stævne til et dags arrangement i H.N. Andersens tipoldebarns hjem ved Vejle. Invitationen til eventet var tidligere blevet slået op på Facebooksiden ØK og endvidere udsendt til alle medlemmer af SØS.

Flere medlemmer af SØS havde taget imod invitationen og begivet sig på vej til Tirsbæk. Herunder Knud Sehested, Ole Toft og Poul Grosen Rasmussen.

Det var dog ikke lige let for de inviterede at finde frem til den lokalitet, som H.N. Andersens datter Adda pegede på, da hun som 9 årig sejlede forbi Tirsbæk og fortalte sin far, at her ville hun gerne bo. Midt inde i en skov og med udsigt til vandet.

Det blev dog ikke med det samme, at Adda flyttede ind på Godset, men senere i livet sammen med sin ægtefælle, sønnen fra Åkær Gods. Men resultatet blev, at H.N. Andersens tipoldebarn nu bor på Tirsbæk Gods.

Forklaringen på, at vi nu pludselig befandt os på den godt skjulte ejendom i skoven ved Tirsbæk er følgende: På initiativ fra journalist, tidligere Asien korrespondent samt “snesejler” på flere ØK-skibe Michael Rastrup Smith var Hans Henrik Algreen-Ussing nemlig blevet overtalt til at åbne godsets døre og jorde for tidligere ØK-ansatte.

Det skulle egentlig have været i 2020, men Coronaen forhindrede dette møde. Nu blev det så i 2021, at “once in a lifetime” begivenheden så skulle løbe af stablen.

Det var H.N. Andersens tipoldebarn, der bød os velkomme på gårdspladsen og fortalte os om Godsets historie og virke. Herunder landbrug, vinproduktion, lokaleudlejning, restaurant og event.

Inden den planlagte ØK-buffet, var der mulighed for at besigtige Godsets bygninger, herunder de private gemakker, hvor bøger, malerier, fotos, breve, avisudklip og andre personlige genstande gav et unikt indblik i ØK-stifterens hverdagsliv, magt og rigdom.

I anledning af ØK-Eventet var en særlig person med familie inviteret med. Det var Simba Hansen med Simba mor og Simba bror. Simbas familien var under Vietnamkrigen flygtet med båd ud i Det Gule Hav og var der blevet reddet af ØK-skibet Simba. Flygtningene blev sejlet til Hong Kong og efterfølgende sendt til Danmark.

Denne historie fortalte hun og kunne berette, at familie havde været så taknemlig for ØK’s redningsaktion, at de opkaldte den nyfødte datter efter det skib, der havde reddet dem. Deraf navnet Simba. Navnet Hansen var hun mere usikker på og mente at det måske var navnet på Simbas kaptajn.

Hun efterlyste nærmere information om denne hændelse og flere deltagere, der havde sejlet med Simba, gav sig til kende. Hvorvidt at hun fik sin nysgerrighed stillet vides ikke.

Efter buffeten var der herudover indlæg fra den tidligere direktør fra Marstal Søfarts Museum, det fortalte om sit møde med søfarten og søfartslivet på Ærø. Et meget muntert indlæg, med personlige erindringsglimt fra den berømte sydhavsø.

Herefter var der visesang blandt andet med en vemodig sømandssang af Edvard Taube.

Museumsinspektøren fra Helsingør Søfarts Museum afsluttede indlæggene med en interessant beretning om dieselmotorens oprindelse og revolution af søfarten. Virkeliggjort på ØK skibet Selandia. En opfindelse, der blev sammenlignet med opfindelsen af elbilen Tesla i dag.

Under middagen blev der udvekslet muntrer historier og vist ØK-rekvisitter frem for hinanden. Fx avisudklip med notitser om ØK-skibes sejlplaner fra Europa til Asien. ØK-plakater og diverse ØK-reklamer.

Efter kaffen og kagen var der mulighed for at fortælle en god historie fra de syv have. Det var der flere, der benyttede lejligheden til. Første vers af ØK-sangen fik vi også mulighed for at genhøre. Afslutningsvis blev der reklameret for en række nye og gamle bøger om ØK’s virke og påvirkning.

I den forbindelse var der stor rift om SØS-boger “Med splitflag og højagtelse”. I løbet ar rekordtid var alle de medbragte bøger (7) solgt og 6 nye medlemmer optaget i Silkeborg ØK Skibsklub.

En god dag, der lover godt for det forsatte samvær i SØS. Med splitflag og højagtelse.

Opdateret 12. september 2021