Afholdte foredrag 2024-

Mesteren og hans dreng.
Mandag den 22. april 2024 kunne en gruppe søfartsinteresserede opleve Silkeborg ØK Skibsklubs (SØS) nye tiltag: En fortælle-eftermiddag om livet til søs på et ØK-skib i 1960’erne.

Det var Ib Amdisen Møller og Ole Toft, der tog os med på denne første tur. Under titlen “Mesteren og hans dreng” hørte vi om henholdsvis en maskinmesters og en mesterkammerdrengs forskellige møder med søfartskulturen og livet ombord på flere forskellige ØK-skibe.

Ib indledte med at fortælle om sin skolelærer, der med sangen om Mandalay havde inspireret Ib til at søge job som maskinmester til søs. Jobbet kom dog første som 3. mester i 1962, efter et længere uddannelsesforløb dels i marinen dels på land.

Ole indledte med at fortælle om den flaskepost, han smed ud i Messinastrædet på sin første tur og som han fik svar på i 1963. Lokkemaden i flasken – som åbenbart virkede – var cigaretter, der kunne betale et frimærke på brevet til forældrene i Danmark. Fortællingen kunne senere læses i Holstebro Avis.

Ib kunne endvidere fortælle om sine meritter og sejre med et ØK-fodboldhold, hvor officererne blev helt ‘menneskelige’ når de kom ud på grønsværen.

Ole havde flere souvenirs med og kunne endvidere fortælle om de ‘snu’ handlende på Suezkanalen samt deres ejendommelige danskkundskaber som at sige: ‘Billig skidt, billig skidt’.

Ole kunne også fortælle om synet af en ‘flyvende tallerken’ i Det indiske Ocean. Flere besætningsmedlemmer kunne bekræfte Ole observation, men en senere granskning viste dog, at der var tale om en slags ‘drone’, der kunne tændes og markere personer eller gods, der var faldet overbord.

Ibs møde med Østen/ Indien havde været en stor oplevelse. ‘Nu var jeg rigtig kommet til udlandet. Duften var fantastisk. Der var altid en “kuli” til at bære’. I Bombay fik Ib i øvrigt mulighed for at køre hestevogn ligesom hjemme på Djursland.

Ole kunne endvidere fortælle om en klassisk Ækvator-dåb, med fantasifuld udklædning, ulækker indsmøring og dyppelse og dåbsattest underskrevet af kaptajnen: Alle de døbte fik et fiskenavn og Ole fik navnet Rødspætte.

Efter kaffen var der tid til flere muntre historier, hvor deltagerne kvitterede med tilsvarende anekdoter og beretninger. Herunder en 88-årig maskinmester, der kunne fortælle om sine sejladser med danske krigsskibe, A.P. Møller, Torm, Dansk Esso og Ålborg Portland.

Det var dog ikke lykkedes for ham at få en hyre ved ØK, da han på det tidspunkt ikke havde nogen eksamen. Det fik han senere og blev ansat som maskinmester ved Dansk Esso.

Til slut hørte vi en beretning om en deltager, der havde været ansat i ØK. Dog ikke i ØK-flåden, men i land, med salg og vedligeholdelse af grafisk udstyr. Jobbet havde ført ham til USA, hvor arbejdet havde bestået i at opsætte og vedligeholde det grafiske udstyr. Søen fristede dog ikke. Det blev til 24 år på en Teknisk Skole efterfølgende.

Stor tak til oplægsholderne for de inspirerende fortællinger samt tak til deltagerne for deres bidrag til fortælle-eftermiddagen.

Er du interesseret i at læse mere om Ib og Oles ØK-bedrifter, kan du finde oplysninger i bogen “Med splitflag og højagtelse”, Forlaget Kahrius 2016.

Siden er redigeret den 23. april 2024