
Rundt omkring i Danmark findes der aktive subkulturer, hvor ledige seniorer kæmper for værdier som tillid, fællesskab og anerkendelse. Netværk som Senior Erhverv Aarhus og PowerjobMidt er eksempler på levende fællesskaber, der er båret af en gensidig tillid, en tro på nytten af at løfte i flok samt en glæde og anerkendelse af andres succes.
Tilliden atomiseres i det moderne samfund
I debatinterviewet i Jyllands-Posten den 12. december 2015 med højskoleforstander Thue Kjærhus træder mismodet over det tabte fællesskab tydeligt frem. Thue Kjærhus påstår, at ”Vi lever ikke mere i et tillidssamfund. Det er ikke alene tilliden til politikerne, der er forsvundet, men tilliden mellem os alle”.
Thue Kjærhus filosofiske argument for tidens tragiske tilstand er, at ”Tillid kommer ikke af sig selv, det er ikke noget, vi har apriori, noget som går forud for erfaringen. Tillid vokser ud af erfaringer og praksis og her har de store (folkelige) bevægelser været med til at demokratisere samfundet og skabe tillid, via konkrete fællesskaber. Disse bliver atomiserede i det moderne samfund”.
Vi er alle online og på de sociale medier
Heldigvis er der dukket nye virtuelle fælleskaber op som stiller sig til rådighed, for personer med engagement og et demokratisk sindelag. At vi har fået øjnene op for netværkets kvaliteter skyldes primært Internettet og de sociale medier (Facebook, Twitter, LinkedIn mm.). For langt de fleste mennesker er disse netværk blevet centrale dele af hverdagen – både på arbejde og i fritiden. 86 % af os danskere er online. Ubevidst kryber ’det at tænke i netværk ’ ind i os alle. Vi opdager links til nye hjemmesider og herfra links til endnu flere hjemmesider. Netværkstanken ligger foran os hver dag.
Vores danske kultur og værdier korrigerer den moderne netværkstankes vildskud
I gamle dage var vores relationer til andre kun analoge – vi så og talte med venner, kunder og forretningsforbindelser. Relationerne til andre var lokale/ nationale og foregik på arbejdspladsen, i foreninger og i lokalområdet. Det var en overskuelig opgave at få sig et overblik over det traditionelle netværk samt at vedligeholde det.
I dag er vores relationer fortrinsvis digitale og vi er dagligt i kontakt med hele den globale og til tider uoverskuelige verden. Vi hylder værdier som lighed for loven, lige adgang til ressourcer og ”at den bedst kvalificerede får jobbet”. Disse værdier strider imod den udgave af den moderne netværkstanke, hvor det drejer sin om ”at kende nogen, der kender nogen, der kan bane vejen for dig”.
Dvs. at forfordeling, nepotisme og topstyring (kan) bliver den ubevidste ledetråd for netværkerens handlinger i det moderne digitale samfund. Denne vildfarelse kan dog let korrigeres i det levende fællesskab.
Vi tror mere på hinanden end på autoriteterne
Ungdomsoprøret i 60’ere gjorde heldigvis op med vores blinde tro på autoriteterne. I dag tror vi mere på hinanden end på skolelæreren, politikeren og præsten. At vi i dag tror mere på hinanden, kan vi se af fænomener som Trust Pilot og Trip Advisor, hvor vi lytter til andre brugeres vurdering af et givet produkt, før vi køber det. Vi har ophøjet hinanden og hinandens verden til et vigtigt og kompetent informations- og erfaringsforum. Vi følger med i hinandens liv, danner sociale relationer også selv om vi ikke kender hinanden i virkeligheden. Vi stoler mere på hinanden end på de officielle autoriteter.
Er vi ikke med i sociale og/ eller fysiske netværk som for eksempel Senior Erhverv Aarhus eller PowerjobMidt, så er vi uden for den ”virkelige verden”, fordi det er i dette fællesskab at vi henter viden, muligheder, bekræftelse og autenticitet.